top of page
  • Foto van schrijverGrietje Y. M. François

Down the rabbit hole*

Bijgewerkt op: 16 jul.

Cognitieve vertekening

Foto: Benoit Beaumatin op Unsplash

"Bevangen door het gevoel van een geworpen en eindeloos vallend lichaam graaien we naarstig om ons heen, zoekend naar een lichtpuntje aan het einde van deze tunnel. De hoop op houvast houdt onze geest alert. Wat die houvast ook moge zijn, zolang we maar stoppen met vallen. We laten onze principes varen, want we zijn het grotere plaatje kwijt." 


PANIEK! - Omdat we niet uit een bepaalde gedachtengang komen. Eigenlijk een goed teken, want je beseft dat je erin vastzit, maar wat een benauwd gevoel. Geen wonder dat ons stressniveau een loopje met ons neemt, we ervaren een bedreiging die voortkomt uit onze eigen overtuigingen, een mentale blokkade.


Hoe kunnen we uit zo'n loop geraken? Een eenduidig antwoord kan ik je helaas niet bieden, want loops zijn er zowat in elk formaat met elk een eigen diepgang. Soms heb je een subtiel signaal van erkenning nodig om je meteen terug gemotiveerd te voelen. Soms een opeenvolging van gesprekken met een ervaren gesprekspartner die samen met jou je belemmerende gedachten als een ajuin laagje per laagje pelt tot je zelf mogelijke uitwegen ziet.


Raad die klinkt als "Gewoon aan iets anders denken!", is doorgaans goed bedoeld, maar slechts een plijster op een open wonde. Je wil namelijk niet alleen uit je belemmerend denkpatroon, je wil er ook nadien niet terug opnieuw in verzeild geraken. En dat vraagt training. Zoals je jouw spieren zou trainen om bijvoorbeeld sterker te worden, zo kan je jouw mentale wend- en weerbaarheid trainen. Dat zal je op termijn in staat stellen om je eigen belemmerende denkpatronen te herkennen en te voorkomen dat je er opnieuw in tuimelt.


Stilstaan bij je gedachten is een sterk begin van een constructieve aanpak. Ik zou beter "Durven stilstaan ..." gebruiken, want, zeg nu zelf, wie staat er graag stil? We willen doorgaan, presteren, excelleren, maar dat lukt pas ten volste als we bewust durven stil te staan bij wat ons tegenhoudt. Kijk, vanop een afstand naar datgene dat je belemmert. Analyseer, onderzoek, neem de tijd, want terug zicht krijgen op het grotere plaatje vraagt de nodige mentale inspanning.


Een tijdelijke verandering van omgeving kan helpen. Je zintuigen die prikkels bezorgen die je geest op een gezonde manier tot rust brengen. Je onttrekken uit je dagelijkse biotoop, even "ontsnappen" om naar je gedachten te luisteren. In innerlijke dialoog gaan met jezelf. Volhouden, want ook mentale training vergt tijd.



*Alice's Adventures in Wonderland, Louis Caroll, 1865

---

Waarom deze blog?

We denken snel dat we de enige zijn met onze twijfels. Om die hardnekkige overtuiging af te zwakken ben ik deze blog gestart. Want de vraagstukken waarmee ik in mijn rol als mental performance coach in contact kom, zijn ook buiten mijn praktijk in omloop.


Auteur: Grietje Y. M. François

*Counselor / Mental Coach Sport & Performance

*Geaccrediteerd "Vertrouwenspersoon" Welzijn op het Werk

28 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page