top of page

Praktijkvoorbeelden

Sport- of werkgerelateerde praktijkvoorbeelden uit het leven van alle dag en afkomstig uit de geest van een manager, sporter of trainer. Deze voorbeelden baseren zich telkens op een initiële situationele (hulp)vraag die werd vereenvoudigd om een zichtbare rechtstreekse link te leggen met een onderliggend mentaal obstakel. (In de praktijk is de formulering van een (hulp)vraag of emotioneel vraagstuk vaak complexer dan hier wordt geschetst).

Wat je hoort als je luistert... .

Business

VERANDERING - "Het is al een tijdje heel druk op het werk. Ik weet soms niet goed waar eerst naar kijken. En ik ben niet de enige. Er wordt meer van ons geëist dan vroeger, de rapporten puilen tegenwoordig uit van de cijfers. Ik hoorde tijdens een after-work drink van enkele collega's uit andere afdelingen dat er binnen het hoger management verandering op komst is. Meer wisten ze niet. ... Zo'n uitspraken blijven bij mij wel hangen en dan begin ik erover te piekeren. Ik ben ook niet snel geneigd om rond te horen. We zien wel zeker?"

Sport

ROUW - "Ik blokkeer als ik te hard ga in een bocht. Vooral in de scherpe bochten. Ook in een afdaling voel ik me onzekerder dan vroeger. Nat weer maakt het erger. Voorlopig blijf ik rechtop, maar ik ben bang dat ik een van dees onderuit ga in een wedstrijd en anderen meesleur. Ik ben harder beginnen trainen, maar ik weet niet of het gaat uitmaken. Ik ben mijn mojo precies kwijt. ... Onze trainer ziet het ook. Hij denkt dat het overlijden van mijn oma er iets mee te maken heeft. Ja, we waren eigenlijk wel close. Ze hield mijn wedstrijdkalender bij en belde me dan 's avonds om te horen hoe het gegaan was."

Business

VERVELING - "Zondagavonden zijn de voorbode van de aankomende werkweek. De weekeindsfeer is er dan bij mij volledig uit. Dus klap ik die computer open en lees ik nog wat mails, markeer er hier en daar enkele dringende onder het motto: "Zo start ik up-to-date aan de nieuwe week". ... Ik weet dat het b-sh*t is en toch doe ik het! Het is een onderdeel van mijn werkroutine. Buiten een extra avond in het weekeinde achter het scherm is aan die routine weinig veranderd. Niets, eigenlijk." 

Business

STRESS - "De vakantie op zich was goed. Mijn vrouw was blij dat ze nog eens de zon van achter de wolken te zien kreeg. Ik eigenlijk ook. Het geeft toch ergens een boost. De kinderen hebben van het water genoten. Op die leeftijd zijn ze nog snel tevreden. ... Mijn laptop was mee. ... Eigenlijk kom je best één à twee dagen voor je volgende werkdag terug uit vakantie. Al is het maar om je mentaal voor te bereiden op een overkokende inbox. Ik ben al blij dat ik mezelf heb aangeleerd om die eerste werkdag na mijn verlof van thuis uit te werken. Want die eerste dag terug op kantoor kan overweldigend zijn. Het voelt als een verloren dag, je komt nergens echt aan toe."

Sport

GROEPSDYNAMIEK - "Ik vind hockey keileuk! Het is mijn sport. Of het nu regent of niet, ik mis geen enkele training. ... De sfeer in ons team is verandert. We hangen precies niet meer samen. Ook tijdens de oefeningen missen we meer dan vroeger. ... Onze gewone trainer is heel energiek. Hij leert ons iets bij en als hij ziet dat het goed is dan zegt hij het ook. Ook als het niet goed is toont hij hoe het wel moet. Maar hij is nu out, geblesseerd. Zijn vervanger die heeft het zo niet. Alles verloopt stijver, er wordt nogal veel gezucht en gefezeld binnen het team. Dat vind ik dan weer niet leuk. Ik hoop dat onze trainer snel terugkomt. ... ."

AAN DE SLAG:

bottom of page