Zoeken
  • Grietje Y. M. François

Het WK achterna

Bijgewerkt op: 10 mei

Uitstel, maar geen afstel: het parcours WK wielrennen te Leuven.


Een cycloparcours van 65 km kriskras door Leuven en omgeving, is volgens menig deelnemer niet te onderschatten. Doorwinterde amateurs van het wegwielrennen konden een stukje proeven van wat de profs later die dag te wachten stond op die bewuste zondag 26 september 2021, de slotdag van het WK Wielrennen te Leuven.


Het centrum van Leuven is me bekend, althans de regio rond de Centrale Bibliotheek en de Faculteit Letteren waar ik mijn tweede jeugd doorbracht. Reken ik er de occasionele nachtelijke uitstapjes bij, dan nog reikt mijn geografische kennis van de stad niet verder dan de Oude Markt en Alma 3 ergens in Heverlee.


Thuis, aan de rand van 't Stad, ken ik de fietspaden als mijn broekzak: handig dichtbij, maar zonder veel inhoud.

De F1 vanuit Berchem tot in Mechelen blijft leuk omdat het vertrouwd aanvoelt, maar de uitdaging ligt daarbuiten. Ons kleine fietslandje heeft nog heel wat te bieden, zo getuigen de vele initiatieven die onze sociale media overspoelen. Leuven en omstreken leken me het ideale excuus om uit mijn comfortzone te stappen.


Een voornemen uit 2021: zoek het niet te ver, rijd desnoods drie keer rond de kerktoren, maar wissel af van kerktoren. En dat doen we met z'n tweetjes, collega's onder elkaar die onlangs ontdekten dat we beiden een grote passie hebben voor minstens één fietsdiscipline: wegwielrennen. We schreven ons recent in voor een oefenrit die alsnog niet kan doorgaan. Met de agenda's reeds geblokkeerd besloten we om er zelf op uit te trekken.


Nu de wielergekte tijdelijk haar aandacht vestigt op de Voorjaarsklassiekers elders in het land, rijden wij in alle rust over de landelijke heuvels van ons Hagelands Toscane.

De zaterdag voor de uurwissel is nog een laatste keer vertrekken na dageraad. Een veelbelovend zonnetje doet hopelijk snel het nachtvocht op de kasseien verdampen. Zitten blijven is de boodschap als je de met kasseien belegde heuvels oprijdt, die raad neem ik ter harte, dank je Jolien!


Auteur: Grietje Y. M. François

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven