• Grietje Y. M. François

Storytelling

Analyse van de verhaalopbouw

Foto door Vincent Ledvina op Unsplash
Een verhaal schrijven heeft soms weg van een Griekse Hydra. Meer vragen dan verwacht steken de kop op.

Voor, tijdens en na het schrijven van je verhaal zit je als bedenker met een hele hoop vragen. Gaandeweg lukt het je om enkele te beantwoorden, maar vaak leiden die antwoorden tot nog meer bedenkingen. Kortom, het schrijven van een verhaal, lang of kort, kan een huzarenstukje zijn.


Het is waar wat er wordt gezegd, dat je een verhaal schrijft omdat je er zelf nood aan hebt. Je schrijft het in de eerste plaats neer voor jezelf. Als je met het idee speelt om het uit te geven, dan is het wel belangrijk dat jouw lezers begrijpen wat jij bedoelt. Uiteindelijk wil je dat ze zich inleven in je verhaal, in haar gebeurtenissen, of het nu om fictie of non-fictie gaat. Dat verlangen naar connectie is wederzijds. Om dat te bereiken is onder andere je woordkeuze van belang. Maar het staat niet bovenaan je schrijflijst. De woordkeuze, stijl, complexiteit van je zinnen etc. zijn als het ware ondergeschikt aan de opbouw en het verloop van je verhaal.


Een verhaal groeit vaak organisch. Je hebt iets te vertellen, maar weet niet hoe je eraan begint. Een eerste reflex is vaak dat je stukjes onsamenhangende tekst neerpent. En dat is prima. Wil je er op termijn een verhaal van maken, dan zijn er een aantal vragen die jij als geen ander zal moeten kunnen beantwoorden:


  1. WAT wil ik vertellen?

  2. WAAROM wil ik dit vertellen?

  3. WIE zal het lezen?

  4. HOE werk ik het uit zodat mijn lezers begrijpen wat ik bedoel?

  5. WAAR vertel ik erover? (in een boek, een column, een presentatie, sociale media, ...)


Ook al kan je op de bovenstaande vragen concrete antwoorden bedenken, het is nog geen garantie op een goed verteld verhaal. Het is wel de basis van je framework waarin je verhaal zich ontwikkelt.


Het gebeurt wel eens dat je als schrijver vast komt te zitten. Dat betekent nog niet dat je lijdt aan writers block. Het is perfect normaal dat je het even niet meer weet, of dat je er tijdelijk genoeg van hebt. Je geest vraagt om iets anders, dat kan je hem dan best ook geven. Laat dat je niet tegenhouden om je schrijfproject te voltooien. Tijd biedt soms meer raad dan we willen toegeven. Met een fris hoofd en een nieuwe brok energie werk je er dapper aan verder.


Zit je in de fase waarin je een extra paar ogen en een brein kan gebruiken, dan ben je meer dan welkom om contact met me op te nemen. Ik heb namelijk wel wat ervaring met verhaalanalyse en het geven van feedback, dat heb ik geleerd tijdens een heel leerrijk schrijftraject aan de Querido Academie te Amsterdam in het najaar van 2019. Bovendien heb ik de voorbije acht maanden gewerkt aan mijn allereerste jeugdroman die op 9 november aanstaande verschijnt in boekvorm, als e-boek en als audioverhaal. De titel: "Naar de haaien", meer info: https://www.novemmundi.be/post/naar-de-haaien


auteur: Grietje Y. M. François

e-mail: grietje@novemmundi.be

4 keer bekeken0 reacties