• Grietje Y. M. François

Aan de vooravond van een reisverhaal

Bijgewerkt op: 10 mei

Voorbereiden is deel van de reis.


Moet je steeds naar een exotische bestemming om te kunnen spreken over een reis? De voorbije twee jaren hebben het antwoord op die vraag een stevige wending gegeven. Velen onder ons hebben dichter bij huis nieuwe plekken leren (ver)kennen, op de fiets nog wel.


België staat internationaal nog steeds ergens bovenaan de lijst van wielerliefhebbende landen. Dat slaat doorgaans op onze grote hoeveelheid (prof)koersen waar menig kampioen gesmeed wordt. Sinds de lockdown is er vanuit de onderbuik van het volk een grote groep renners opgestaan met ietwat andere ambities: de recreant.


Ik reken mezelf tot de tribe van de recreanten. Gehard door het roze asfalt, omdat onderuit gaan in een stadstuintje nu eenmaal geen optie is. Dan maar op de baan met aandacht voor de omgeving. Enkele tientallen meters vooruit kunnen kijken helpt anticiperen. En een belletje doet wonderen. Niet echt sexy op een racefiets zou je denken, maar toch o zo nuttig!*


Een peloton heeft iets weg van een zwerm vogels. Alsof geleid door een biologisch ingestelde bestemming, rijdend met een wendbaarheid vergelijkbaar aan een goed ingestudeerde choreografie.

Na meer dan anderhalf jaar voelt rijden in groep nog steeds aan als een stap te ver. Zeker nadat ik enkele weken stil heb gezeten, zoals deze winter - reken daar recuperatie bij ten gevolge van Corona. Oefenen is en blijft de boodschap. Een groepsrit uitstellen tot in het oneindige is dus niet aan de orde. Het hoort tenslotte bij de opbouw van de sportprestaties.


Dan maar met z'n tweeën op stap. Gelukkig kan ik hier en daar kandidaten vinden die een ritje van enkele uren samen wel zien zitten. Trappen met z'n twee is aanmoedigend en het haalt mij uit mijn comfortzone. Een welgekomen inspanning als ik over precies 100 dagen de Mont Ventoux wil kunnen beklimmen.


Maar fietsen is meer dan de cadans en een stel goede benen. Het uithoudingsvermogen om langere tijd inspanningen te kunnen leveren vergt enigszins aangepaste voeding, voldoende slaap en een sterke mentale toestand.


Volgende week staat er een ritje naar het werk op de agenda. Vanuit Antwerpen zo'n 45 km. Deels F1, deels hindernissenparcours.

Hoe je het ook draait of keert fietsen is naast sporten altijd een beetje reizen, ook al brengt het ons niet meteen naar exotische bestemmingen. En zoals de tocht naar verre oorden is zich voorbereiden op een fietstocht (zoals het voorzien van de gepaste kledij, tools voor pechverhelping en eten onderweg) deel van de reis.


De fiets op is voor mij als een rendez-vous met mezelf. Ik stap vooraf aan een tocht geregeld in de douche. Te zot voor woorden volgens sommigen, maar elke renner heeft zo haar rituelen.


* SPD-pedalen voor MTB of voor racefiets hebben zo hun eigen karakteristieken. Over stoppen in combinatie met klikpedalen zullen we het een volgende keer hebben.


Auteur: Grietje Y. M. François25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Proefkonijn